Traditii de nunta in jurul lumii

In secolul curent se vorbeste foarte mult despre fenomenul globalizarii, despre pierderea identitatii, despre uitarea specificului national si despre multe alte aspecte sociale, insa nimeni nu doreste in realitate sa isi serbeze nuntile, botezurile sau inmormantarile dupa un ritual stabilit in mod general. Chiar daca multe tari au preluat obiceiurile precum Halloween-ul sau Valentine's day, sunt foarte multe popoare care si-au mentinut si au pastrat cu sfintenie obiciurile si traditiile stravechi. Farmecul individualitatii este dat de catre nunta prin simplul fapt ca aceasta nu se repeta numai in cazurile exceptionale in care casatoritii doresc sa divorteze pentru ca realizeaza o modificare negativa in relatia lor.

Africa
Africa este cunoscuta ca fiind leaganul civilizatiei actuale, dar dincolo de teritoriile modificate de catre oameni, cel mai calduros continent gazduieste o diversitate enorma de religii si culturi care se reflecta in diferitele si in acelasi timp bogatele traditii de nunta. O casatorie africana simbolizeaza in primul rand comuniunea dintre doua persoane si in acelasi timp si unirea familiilor sau a triburilor din care mirii provin. Continentul african se remarca prin conceptul de familie care descrie una dintre ideile de uniune a persoanelor. Pe intreg teritoriul african exista peste 1000 de forme culturale, fiecare dintre triburile actuale avand propriile traditii de casatorie, majoritatea dintre ele fiind initiate in urma cu sute sau chiar mii de ani. Distinctia religioasa este criteriul sub forma caruia sta aceasta diversitate religioasa. Asa cum se cunoaste din diferite surse, africanii isi pregatesc fetele inca de la varste fragede pentru a deveni sotii, aceasta indeletnicire fiind luata in serios atata vreme cat despartirile prin divort sunt o raritate in aceasta zona a lumii.

Poate ca prima tehnica in care fetele sunt initiate este cea a limbajului cifrat, limbaj cu ajutorul caruia femeile maritate discuta intre ele fara ca sotii acestora sa stie ce vorbesc. In general, nuntile din Africa dureaza mai multe zile, insa petrecerea dureaza atata timp cat ii permite zona cultura in cadrul careia aceasta se desfasoara.

In Sudan si in zonele invecinate se practica traditia conform carei barbatul trebuie sa plateasca familiei miresei o dauna, aceasta fiind platita sub forma de vite, oi sau diverse obiecte prin care acesta compenseaza pierderea uneia dintre fortele de munca din cadrul tribului sau al familiei.
La fel ca in alte tari musulmane, in Maroc o nunta dureaza intre patru si sapte zile.

In ziua nuntii, mireasa trece printr-un ceremonial de purificare ce implica o baie cu lapte inaintea pictarii cu henna, ritual denumit beberiska.
Pe teritoriul Africii de Sud, cele 12 simboluri care reprezinta viata au fost incluse si in ceremonialul de casatorie. Cele 12 elemente  simbolice care reprezinta viata sunt: faina, vinul, sarea, piperul, oala,ierburile aromate, lingura, lancea, mierea,scutul, matura, si o copie a Bibliei. Fiecare dintre acestea exprima un aspect cu totul diferit al iubirii si al puterii care unesc cele doua familii. Pentru marcarea inceputului unei noi vieti, sau mai bine zis al casniciei celor doi soti, acestia aduc in casele familiilor foc, pe care il vor aprinde mai apoi in noua lor casa.

Asia
Fara sa ne indoim, pentru multe persoane dintre noi Orientul Mijlociu isi pastreaza alura misterioasa pe care a capatat-o in urma cu multe sute de ani, dar in acelasi timp, acesta alura este si romantica pe care cu siguranta am simtit-o in cadrul lecturilor noastre din perioada adolescentei, sau in cazul celor norocosi, in timpul calatoriilor pe acest continent fantastic din punctul de vedere al culturilor. Cand vine vorba despre ceremoniile de nunta, multiplele culturi asiatice fac in asa fel incat nuntile sa fie transformate in spectacole veritabile ale culturii.

In Japonia,  purpuriul reprezinta culoarea dragostei, aceasta fiind exprimata din plin prin intermediul cunoscutelor kimono-uri de matase, frumos decorate cu diferite motive florale pe care miresele le poarta imediat dupa depunerea juramintelor.

In decursul ceremoniei religioase, rochia miresei trebuie sa fie alba, in vreme ce mirele trebuie sa poarte un costum traditional de culoare neagra. Inainte de petrecere, mireasa trebuie sa schimbe rochia alba cu una in nuante mult mai aprinse si frumoase, care sa descrie imensa bucurie a momentului. In timpul depunerii juramintelor, ambele familii trebuie sa stea fata in fata, urmand ca la finalul ceremoniei, cei doi tati trebuie sa prezinte membrii propriei familii. Piesa de rezistenta a ritualului de nunta japonez o consituie, la propriu, consumarea a noua cupe de sake, dupa aceasta cuplul fiind considerat unit.

America de Nord
Si America de Nord se mandreste cu o varietate de traditii si obiceiuri, in mare parte ca urmare marilor influente venite de pe continentul european. De exemplu, traditiile de nunta din Mexic stau sub aripa culturala a Spaniei si a Frantei, insa pe langa aceste recente influente se mai regasesc si ecouri ale unor culturi stravechi, acestea mergand pana la civilizatiile precolumbiene. Traditiile din Canada au fost influentate de catre traditiile englezesti, dar si de catre cele frantuzesti, astfel reusind sa realizeze un amestec oarecum reusit intre cele doua culturi europene. Daca vorbim despre capitolul influente, Statele Unite ale Americii se prezinta excelent de bine, astfel incat oamenii care s-au stabilit pe pamanturile americane au adus cu ei si obiceiurile tarilor si locurilor natale.chiar istoria recenta face in asa fel incat obiceiurile sa fie foarte flexibile in aceasta tara, oricat de ciudat ar putea fi scenariul unei nunti, in SUA acesta este realizabil.

In continentul american sudic, influentele venite din Europa, in mod deosebit cele spaniole, se resimt mult  mai puternic decat in oricare alta parte a lumii, cu exceptia Europei.

Europa
In ceea ce priveste obiceiurile de nunta de pe continentul european, ele ajung, de foarte multe ori, sa se piarda inncet, dar sigur in negura timpului. Desi pastrarea si perpetuarea obiceiurilor lor a cunoscut atat urcusuri cat si coborasuri, in perioada recenta s-a observat o clara revenire la bunele traditii de altadata.
La fel ca in alte zone ale lumii, in Europa traditiile de casatorie au principalul rol de a invoca viata luna, prosperitate, fericire si fertilitate familiei nou create.
Acestea fiind spuse, consider ca aici am reusit sa fac cunoscute cateva dintre obiceiurile de pe continentele cu influenta asupra culturii si civilizatiei actuale.

Articol realizat de Costi AFR si sustinut de Radu Leca, drepturi de autor Burlesque-Events.ro