Taina cununiei trebuie explicată tinerilor care vin sa se casatoreasca


Traditiile si obiceiurile populare privitoare la slujba cununiei au capacitatea de a afecta deseori solemnitatea si duna desfasurare a acestei sfinte taine.  Chiar daca eventualele perturbari ale acestei slujbe speciale de cununie care sunt provocate de tendinta nuntasilor pe care acestia o au pentru respectarea gesturilor superstitioase, acestea trebuie sa fie evitate pe cat posibil, astfel incat slujba sa decurga intr-o maniera normala. O modalitate de evitare a acestor posibile neplaceri este reprezentata printr-o cateheza corespunzatoare a mirilor. Cu totii am auzit si am intalnit la nunti obiceiuri precum calcatul pe picior, galetile cu apa care se arunca in fata biserici sau aruncarea bomboanelor si a graului peste multime atunci cand mirii se afla la biserica.

Primirea si acceptarea Tainei cununiei reprezinta unul dintre cele mai importante momente din viata oricarui om care ajunge sa se casatoreasca (lucru valabil la crestini). Se stie ca in vechime, inainte ca o fata si un baiat sa se casatoreasca, erau facute anunturi publice in biserica cu cel putin 3-4 duminici inainte ca acestia sa se casatoreasca, aceste anunturi avand scopul de a anunta intreaga comunitate pentru o eventuala participare la acest eveniment si la petrecerea data in cinstea lui.
Conform vechilor traditii care inca mai au o oarecare influenta asupra nuntilor, cununia era savarsita dupa ce Sfanta Liturghie de duminica era finalizata, dar intr-o foarte stransa relatie cu aceasta deoarece se dorea ca la acest eveniment important sa ia parte toata comunitatea care se rugase la Sfanta Liturghie.
Casatoriile care se faceau sambata si erau urmate de petrecerile care se prelungeau pana duminica dimineata timp in care crestinii se pregateau de de Sfanta Liturghie, reprezinta o practica deloc recomandata de catre preoti si de catre traditia in sine.

Discutiile care aveau loc intre viitorii miri si preot, inainte de cununie, pot schimba intreg cursul vietii.
Casatoria este momentul care trebuie abordat cu o foarte mare grija pastorala, de aceea preotul din parohia unde are loc nunta trebuie sa organizeze intalniri si sa poarte discutii cu toti tinerii avuti in grija chiar din momentul in care acestia au inca varste fragede, astfel reusind sa le creeze o gandire care atunci cand hotarasc sa se casatoreasca sa ii ajute in luarea deciziilor corecte. Pregatirea cea mai sistematica si consistenta este realizata cu scurt timp inainte de cununie, moment in care, in mod obligatoriu, parintele trebuia sa aiba un numar de cel putin 2-3 intalniri cu tinerii.

Aceste intalniri nu trebuie sa aiba loc doar in scaunul spovedaniei, ci si intr-un alt loc mai destins, in care atentia preotului va fi centrata pe invatarea si pregatirea spirituala a tinerilor pentru ca acestia sa devina buni familisti. Spovedania este si ea foarte importanta deoarece orice etapa din viata oamenilor trebuie sa fie abordata cu o pregatire spirituala solida si speciala. In cadrul acestor intalniri organizate, preotul se intereseaza daca tvreunul dintre cei doi viitori miri a mai fost casatorit, daca acestia si-au pregatit nasi sau daca au inceput desfasurarea organizarii intregului eveniment. Preotul verifica de asemenea daca sunt rude sau daca au o legatura de rudenie mai indepartata. In cazul in care mirii sunt rude, preotul ii sfatuieste sa nu se casatoreasca, astfel reusind sa aiba vieti mai fericite si fara alte probleme care pot sa nu sa apara daca stam sa ne gandim si la latura superstitiilor.

Rasturnarea valorilor
Evenimentul casatoriei este insotit adesea de foarte multe traditii si obiceiuri. Intelepciunea si gandirea populara a surprins caracterul unic al acestui eveniment important din viata omului, iar de aceea au luat nastere tot felul de obiceiuri, care mai de care mai ciudate, unele dintre ele reusind sa determine anumite practici care nu sunt agreate de crestinatate, stirbind simbolistica liturgica si caracterul sacru pe care il are momentul de primire a Tainei celei mari, taina definita ca unirea barbatului cu femeia.

Casatoria a doi tineri este obligatoriu sa fie centrata pe slujba din biserica, aceasta reprezentand un eveniment destul de complex. Uneori, atentia noastra este concentrata pe unele chestiuni secundare si nu pe cele principale, asa cum este firesc. Este posibil sa se intample ca cei doi viitori miri care solicita Taina cununiei sa poata considera slujba ca fiind doar o etapa, poate chiar una neinsemnata, un simplu obicei sau o conformare a lor cu vointa parintilor sau a rudelor mai batrane.
Fiindca asa cum trupul are nevoie de o inima pentru a fi pulsata viata in el, asa si casatoria dintre doi tineri are nevoie de o inima spirituala, aceasta fiind simbolizata de Taina cununiei. Uneori, obiceiurile si traditiile populare impuse de anumite persoane care considera ca stiu totul, fac in asa fel incat sa aiba loc o casatorie asa cum trebuie sa fie o casatorie bazata pe religie, bunastare, intelegere si pe cultura locala.
 
Taina cununiei trebuie sa fie explicata dinainte tinerior care hotarasc sa se casatoreasca, dar si celor care vin la cununie deoarece acestia vin la biserica cu scopul de a se ruga alaturi de familiile lor pentru ca familia nou intemeiata sa fie bine cladita si sa urmeze drumul cel mai drept in viata.  Traditiile si obiceiurile care se gasesc grupate in jurul Sfintei Taine a cununiei pot afecta in anumite momente solemnitatea evenimentului, dar si buna desfasurare a acestuia in biserica. Din aceasta cauza si aici este necesara prezenta spiritului pastoral si a calitatii de bun slujitor si organizator pe care o are preotul.

Multe persoane considera calcatul pe picioare ca fiind un gest total nepotrivit. De asemenea exista si alte gesturi care ar trebui sa fie evitate, pe care preotul sa le elimine inca de la inceputul slujbei. Exemplul tinerilor care obisnuiesc sa calce pe picioare alte persoane pentru a-si arata superioritatea sau pentru a-si impune oarecum autoritatea unul asupra celuilalt, in momentul in care se canta troparele, inconjurandu-se totodata si masa din centrul bisericii pe care se afla si Sfanta Evanghelie. Acesta din urma este un gest total lipsit de respect pentru momentul sfant in care preotul oficiaza slujba de cununie a celor doi miri.

Articol realizat de Costi AFR si sustinut de Radu Leca, drepturi de autor Burlesque-Events.ro