In China, nunta se incheie numai dupa ce este platita o suma simbolica pentru mireasa. Cu atentia necesara pentru a nu crea impresia ca isi vinde fata, familia miresei stabileste o suma care nu este clasificata ca fiind un pret de vanzare. La fel ca si in tara noastra, mirii primesc daruri si bani din partea participantilor la eveniment, dar pe langa aceasta traditie des intalnita, mai primesc daruri si parintii mirilor. Banii pentru miri sunt pusi in plicuri rosii care simbolizeaza prosperitatea si iubirea familiei nou-intemeiate. Momentul petrecerii in cinstea casatoriei este ales in cadrul ceremoniei ceaiului, moment ce le ofera tinerilor miri si prilejul de a oferi multumiri celor mai in varsta persoane din familie. In traditia chineza, un individ este considerat adult independent cu drepturi depline doar in momentul in care acesta se casatoreste.

Mireasa este insotita de o formatie de muzica pe intreg drumul parcurs de la casa sa pana la casa mirelui, dar si de alaiul de rude si apropiati care sunt specifice nuntilor. Muzica este elementul care creeaza atmosfera deosebita in cadrul petrecerii. Muzica nu lipseste nici de la petrecerea organizata in cinstea nuntii, petrecere la care ambientul este completat de cat mai multe ornamente traditionale de culoare rosie.
In Japonia, de cele mai multe ori, nuntile au loc in stilul modern vestic sau in stilul traditional care poarta numele de "Shinto", dar indiferent de caz, la fel ca in tarile europene, mirii trec mai intai pe la starea civila pentru a spune binecunoscutul „Da!” in fata ofiterului starii civile, iar dupa aceasta are loc cununia religioasa. Conform traditiei, nunta japoneza se face dupa o purificare a celor doi miri si are loc la unul dintre templele shintoiste, in care un preot oficiaza o slujba speciala de binecuvantare.

Intelegerile intre parinti sau intre miri si parinti reprezinta in India obiceiuri pe baza carora se realizeaza foarte multe casatorii. Ceremoniile nuntilor hinduse au loc de obicei in limba sanscrita, dar exista si zone in care indienii nu inteleg limba sanscrita, astfel ca ceremoniile se desfasoara in dialectul zonelor respective. Ne dam seama ca aceste ceremonii difera de la o zona la alta, dar pe langa pozitia geografica mai exista o multitudine de factori care fac ca aceste ceremonii sa fie diferite. Hindusii acorda o foarte mare importanta casatoriei, acest lucru ducand la posibilitatea intinderii ceremoniei pe parcursul a mai multor zile. Ceremonia casatoriei se petrece numai in prezenta "focului sacru", fapt ce arata ca indienii respecta si acum traditiile antice. Un lucru neobisnuit este faptul ca la nuntile indienilor participa foarte multe persoane (intre 400 si 1000), majoritatea dintre acestea fiind persoane straine mirilor

O casatorie pakistaneza este foarte diferita fata de cele anterioare deoarece aceasta consta in patru ceremonii care sunt desfasurate in patru zile distincte. In prima zi se desfasoara ceremonia de la casa miresei, aceasta avand numele de "Mayoon", petrecere la care se aduna prietenii si rudele apropiate ale miresei. Familia miresei ofera prietenilor miresei diferite daruri in functie de starea sociala a familei. Ca si in cazul musulmanilor, pakistanezii isi deseneaza mainile cu o vopsea de henna. Mireasa poarta o rochie salvar care are culoarea galbena, iar petrecerea dureaza pana noaptea tarziu. La casa miresei si la cea a mirelui au loc separat alte ceremonii, la fiecare dintre aceste mirii desenandu-si mainile cu henna. Cea mai importanta zi, "shaadi", este cea in care are loc petrecerea data la casa miresei. Atunci cand mirele si familia acestuia sosesc la casa miresei, acestia sunt primiti pe ritmurile traditionale ale unei tobe numita "dholak". In momentul in care mirele intra in casa, acesta este primit cu diferite flori si cu petale de trandafiri. Pe motiv ca nu au primit suficienti bani in schimbul miresei, rudele si prietenii acesteia intrerup ceremonia, dar totul se incheie cu bine de dragul distractiei. Tinuta miresei este una foarte bogata, aceasta fiind alcatuita dintr-o rochie roz, rosie sau purpurie, care este impodobita cu diverse bijuterii de aur. "Rukhsati" reprezinta ceremonia in cadrul careia mirele alaturi de mireasa si de familie pleaca spre casa lui, aceasta fiind si cea mai emotionanta ceremonie deoarece dupa aceasta, mireasa isi incepe noua viata de sotie.

La musulmani, nuntile difera de la o regiune la alta. Nuntile de pe teritoriile arabe sunt foarte diferite fata de cele ale altor popoare, acestea fiind aranjate dinainte de eveniment, dar acest lucru nefiind obligatoriu. Astfel este posibil sa se intample ca mirele sa isi vada mireasa abia in ziua nuntii. In aceste tari, mireasa poarta caftan, o rochie ornata special si pregatita foarte atent, mainile si picioarele fiindu-i pictate cu diferite modele pentru care este folosita o vopsea de henna. In multe tari de pe teritoriile arabe, ca de exemplu Iordania, Liban Siria si teritoriile Palestiniene, se pastreaza cu sfintenie obiceiul de a fi purtati mirii pe scaune, timp in care nuntasii danseaza in jurul lor.


Articol realizat de Costi AFR si sustinut de Radu Leca, drepturi de autor Burlesque-Events.ro