Obiceiuri de nunta in Europa


Aflandu-ne acum intr-o nota mult mai serioasa, in aceasta perioada este totusi anotimpul in care se recolteaza din belsug toate realizarile, atat pe plan social, cat si pe plan personal.

Mergand pe aceasta linie, in continuare abordam o traditie veche la fel ca si lumea, care este de o complexitate iesita din comun si de o varietate pe masura, si anume: nunta si obiceiurile acesteia.

Farmecul individualitatii este dat de catre nunta prin simplul fapt ca aceasta nu se repeta numai in cazurile exceptionale in care casatoritii doresc sa divorteze pentru ca realizeaza o modificare negativa in relatia lor. In secolul curent se vorbeste foarte mult despre fenomenul globalizarii, despre pierderea identitatii, despre uitarea specificului national si despre multe alte aspecte sociale, insa nimeni nu doreste in realitate sa isi serbeze nuntile, botezurile sau inmormantarile dupa un ritual stabilit in mod general. Chiar daca multe tari au preluat obiceiurile precum Halloween-ul sau Valentine’s day, sunt foarte multe popoare care si-au mentinut si au pastrat cu sfintenie obiciurile si traditiile stravechi.

In Europa
In ceea ce priveste traditiile si datinile  de nunta de pe continentul european, ele ajung, de foarte multe ori, sa se piarda incet, dar sigur in negura timpului. Cu toate ca pastrarea si perpetuarea obiceiurilor lor a cunoscut atat urcusuri cat si coborasuri, in perioada de fata s-a observat o clara revenire la bunele obiceiuri si traditii de altadata.

La fel ca in alte zone ale lumii, in Europa traditiile de casatorie au principalul rol de a invoca viata luna, prosperitate, fericire si fertilitate familiei nou create.
Acestea fiind spuse, consider ca aici am reusit sa fac cunoscute cateva dintre obiceiurile de pe continentele cu influenta asupra culturii si civilizatiei actuale.

Acest obicei celebrat pe toate continentele, de la vest la est, din emisfera nordica pana in cea sudica, traditia are o mare importanta in majoritatea culturilor, acestea reprezentand o etapa deosebita in viata fiecarui individ.  Pe micul si batranul nostru continent gasim un amalgam neomogen de obiceiuri care se bazeaza strict pe religie, astfel ca se poate discuta despre o serie de obiceiuri comune in mai multe tari. Stim cu totii ca acolo unde punctele comune se termina, incep adevaratele momente de farmec ale evenimentelor si nu numai.

La suedezi, casatoriile se prefera sa fie facute in luna mai,iar ca o particularitate, in nuntile bazate pe traditia crestina,  mama miresei ii ofera acesteia inainte de a pleca de acasa, o moneda de aur care este pusa in pantoful drept. Tatal ii ofera o moneda de argint, astfel incat aceasta este pusa in pantoful stang. Se considera ca semnificatia acestui obicei este chiar pazirea miresei de primejdiile ce vor urma in casatorie si daruirea unui drum cat mai drept in viata acesteia.

Norvegienii au un obicei care spune ca miresele sa poarte pe cap o coroana pe numele ei „brudekrone”, deosebita prin decoratiunile sale care atarna si zangane  la orice miscare a miresei, oricat de mica ar fi aceasta. Norvegienii considera sunetul rezultat ca fiind benefic pentru mireasa, acesta alungand spiritele rele din calea ei.  Un alt obicei foarte practic chiar in zilele noastre este ca noii casatoriti sa isi planteze cate un brad in ambele parti ale casei lor in care trebuie sa locuiasca dupa casatorie. Acestia simbolizeaza copii ce vor urma sa vina pe lume.

Italienii,  inainte de ceremonia religioasa a nuntii, cavaletii de onoare intimideaza mirele, incercand din rasputeri sa il faca sa se simta cat mai nesigur si cat mai inconfortabil. Conform traditiei, mirele este asteptat la casa miresei pentru a-i canta miresei o serenada astfel incat sa o farmece,  acolo fiind prezente rudele si prietenii. De aceea italienii obisnuiesc sa mai numeasca petrecera casatoriei si "serenada". Una dintre formulele de „incurajare” si de „sustinere”  rostite de catre cavalerii de onoare este "Poate ca ai uitat unde este biserica".

La francezi, in ziua nuntii, alaiul porneste de la casa miresei catre biserica. Tinerii casatoriti aici calca pe frunze de laur, care au fost aruncate de catre nuntasi la iesirea lor din biserica. Pe intreaga strada catre biserica sunt mai multi copii care intind panglici albe de-a latul si de-a lngul strazii, astfel incat mireasa trebuie sa le taie pentru a trece in continuare. In biserica, mireasa si mirele sunt asezati pe scaune ornate cu catifea rosie, si sunt acoperiti cu matase. Atunci cand se indreapta spre iesirea din biserica, in calea mirilor se arunca frunze de dafin  si se ofera monede mici tuturor copiilor care sunt prezenti la acest eveniment. La petrecerea organizata in cinstea casatoriei, mirii sunt primiti cu o cupa mare si foarte frumoasa, numita si „Cupa casatoriei”, din care acestia vor toasta si vor cocni cu invitatii.

La turci se obisnuieste ca tanara mireasa sa fie cumparata, la fel ca in alte tari ale lumii, dar este posibil ca nu toti sa stie faptul ca nunta trebuie aprobata in prealabil de toti membrii familiilor, astfel ei cazand de comun acord si asupra impartirii cheltuielilor. Un obicei raspandit de asemenea in aceasta tara este pictarea mainilor cu henna, mireasa fiind persoana care inainte cu o zi de nunta va fi pictata.

La greci se cunosc multe obiceiuri, acestia fiind recunoscuti in lume ca avand obiceiuri foarte ciudate si la fel de excentrice cum sunt si multe dintre orasele acestei tari. La ei este tinut si in vremurile noastre vechiul obicei conform caruia mireasa trebuie sa tina cu ea un cub de zahar pentru a avea o viata dulce sau trebuie sa poarte o ramura de iedera care simbolizeaza urari de bine ambilor miri.

In Germania, familia viitoarei mirese suporta absolut toate cheltuielile pentru organizarea nuntii, iar cei doi miri poarta verighetele cu ceva vreme inainte de nunta propriu-zisa.

O alta tara care mi-a starnit interesul este Irlanda. Aceasta tara are un repertoriu bogat al obiceiurilor si al traditiilor referitoare la nunta. De bun augur se considera in Irlanda ca nunta sa aiba loc in ziua de Sf. Patrick, iar florile care formeaza buchetul miresei sa fie de lavanda pt ca acestea sa aduca noroc si multa dragoste in familia nou formata.

Articol realizat de Costi AFR si sustinut de Radu Leca, drepturi de autor Burlesque-Events.ro