Obiceiuri ciudate de nunta


Inca din cele mai vechi timpuri, mirii isi faceau juraminte inainte de a fi declarati casatoriti. Aceste juraminte erau de natura religioasa, dar puteau fi si de natura sentimentala/emotionala in cazul in care acestea erau compuse de catre miri pentru a demonstra partenerului fidelitatea si iubirea de care are parte. Pana in zilele noastre aceste juraminte puteau fi considerate un fel de promisiuni care erau mai mult sau mai putin respectate, dar acum acestea sunt concretizate prin simpla semnare a unor acte.

La fel ca si alte evenimente importante din viata unui om, nunta este celebrata in diferite stiluri in functie de zona in care are loc. Astfel puteti observa cum sunt imbinate traditii si obiceiuri in cadrul desfasurarii acestui eveniment.

In functie de tara si de regiune, pe intreaga planeta exista fel si fel de obiceiuri in timpul nuntii, care se respecta cu atentie si care se preiau de la ogeneratie la alta. La desfasurarea unei ceremonii de casatorie se iau in calcul si factorii religiosi, astfel ca peste tot se pune un mare accent pe slujbele oficiate de catre preotul local.

Una dintre cele mai intalnite traditii ciudate din tara noastra o reprezinta furatul miresei. O alta traditie bizara din tara noastra o reprezinta dansul gainii.
Astfel de obiceiuri ciudate se intalnesc in intreaga lume, nu doar in tara noastra.

O lista a celor mai practicate obiceiuri neobisnuite de nunta din lume este inceputa in imediata continuare a acestui paragraf.
O superstitie des intalnita printre miresele din Marea Britanie o constituie moneda asezata in pantof in ziua nuntii, aceasta avand mai mult sau mai putin o influenta asupra norocului si asupra prosperitatii fetei si familiei nou creata.

Un obicei vestimentar care se intalneste in Japonia spune ca miresele sa isi schimbe tinuta de cel putin 2 ori in ziua nuntii. Potrivit acestui obicei, miresele trebuie sa poarte rochia de mireasa cu specific traditional japonez si kimonoul pentru cel putin cinci ore inainte ca ceremonia casatoriei sa inceapa. Un alt obicei la japonezi il reprezinta sesiunea de fotografiere din ziua nuntii, care este considerat cel mai important moment in ziua nuntii.

In Bangladesh, obiceiurile si practicile din cadrul ceremoniei religioase sunt asemanatoare cu legamintele unei fratii. Mai exact, in regiunea Bengali, mireasa trebuie sa simta gustul sangelui viitorului mire. Pentru acest obicei, mirele trebuie sa fie intepat sau taiat in degetul mic al oricareia dintre maini, iar sangele trebuie sa fie preparat apoi cu cateva frunze de betel. Surprinzator aceasta planta este o platna etnobotanica, consumul acesteia fiind de obicei dupa una dintre mesele principale ale zilei.

In China, oficierea casatoriilor este prilejuita de un obicei de corespondenta intre familiile tinerilor, aceasta realizandu-se cu ajutorul unei serii de trei scrisori. Ce dintaia scrisoare este trimisa de familia viitorului mire pentru rudele viitoarei mirese, prin aceasa scrisoare, mireasa fiind in casatorie. Cea de-a doua scrisoare este cea care insoteste cadoul oferit familiei miresei  de catre familia mirelui. Ultima dintre cele trei scrisori este oferita miresei in ziua casatoriei, aceasta scrisoare confirmand in mod oficial acordul familiei mirelui privind acceptarea miresei in casa si in familia nou creata. Ceremoniile chinezilor se desfasoara intr-un mod foarte linistit, acestia fiind mult mai influentati de credinta fata de cum sunt influentate alte popoare.

In schimb, in Franta, toate ceremoniile se desfasoara intr-un mod oarecum galagios, astfel ca in timpul petrecerii, nuntasii ies in fata ferestrei mirilor, incepand sa loveasca cu putere in diferite oale sau tigai, creand un zgomot asurzitor. Nu este cazul sa va ganditi ca o nunta moderna mai tine cont de aceasta traditie, asa ca daca mergeti in Paris sau in oricare alt oras al Frantei, nu veti vedea prea curand desfasurandu-se un obicei de acest gen. Pe intreaga strada catre biserica sunt mai multi copii care intind panglici albe de-a latul si de-a lngul strazii, astfel incat mireasa trebuie sa le taie pentru a trece in continuare. Glumele si tachinarile facute in ziua nuntii pe seama mirelui nu sunt tocmai apreciate de cei doi miri atunci cand se afla in fata altarului.

In mai multe sate din Africa, tinerii miri isi petrec noaptea nuntii in trei. Intreaga atmosfera este animata de privirile si participarea soacrei in calitate de martor pentru verificarea virginitatii miresei. Daca soacra considera ca mireasa nu a fost virgina in prima noapte a nuntii, aceasta poate cere in orice moment anularea casatoriei.
O practica ce se intalneste in Scotia poarta numele de „innegrirea miresei”. Prietenii si rudele acesteia o „rapesc” pe mireasa, acoperind-o cu cele mai lipicioase si urat mirositoare substante pe care le gasesc, printre acestea regasindu-se un amestec de ou, unt, sosuri, branza, si peste, ingrediente care in principiu se aleg in functie de bunul plac si de imaginatia pe care o au rapitorii. Dupa ce toate aceste substante au fost aruncate pe mireasa, aceasta este plimbata prin barurile din oras.
Obiceiul bocitului se practica in unele zone din Romania, mai exact in Bucovina, dar acesta isi are radacinile in China, in localitatea Tujia. O diferenta intre cele doua obiceiuri o reprezinta faptul ca in China miresele si femeile din alaiul de nunta al miresei trebuie sa planga timp de o luna inainte de inceperea casatoriei. In cultura indiana, traditiile sunt evidentiate prin fel si fel de superstitii, dintre acestea unele fiind chiar morbide fata de altele din intreaga lume. Potrivit traditiei si credintei locale, care s-au nascut atunci cand Marte si Saturn se aflau in casa a saptea, adica femeile Manglik Dosh, sunt blestemate sa le moara sotii. Prima casatorie cu un barbat trebuie sa fie facuta abia dupa ce femeile s-au casatorit cu un copac sau cu un alt obiect, pentru ca, se zice ca blestemul se rasfrange numai asupra primului sot.  Prin aceasta practica barbatii sunt feriti de o moarte prematura.

Malaezia are si ea traditiile ei ciudate, astfel ca in unele zone exista obiceiul ca insurateii sa se abtina de la nevoile biologice o perioada de 72 de ore inaintea casatoriei. Pentru ca acest lucru sa fie respectat, familiile celor doi ii pazesc indeaproape pentru a nu merge la toaleta si le ofera numai cantitati mici de alimente si apa. Daca acest obicei este incalcat, mirii vor avea o casatorie plina de ghinion, iar copii lor vor fi blestemati.


Articol realizat de Costi AFR si sustinut de Radu Leca, drepturi de autor Burlesque-Events.ro