Obiceiuri de nunta in lume


(Italia, Rusia, Franta, Scotia, U.S.)


Casatoria reprezinta o asociere legalizata prin care un doua persoane de sexe opuse au hotarat sa intemeieze o familie, sa convietuiasca impartindu-si veniturile si bunurile materiale. In traditia populara romaneasca, nunta este cea mai stralucitoare sarbatoare din viata unui om, aceasta fiind organizata in jurul a mai multe ritualuri laice sau religioase. Nunta reprezinta unul dintre cele mai complexe si dificile evenimente din vita unei persoane. In perioada de fata, unele obiceiuri au fost inlocuite cu altele preluate din tarile cu influenta asupra culturii, dar exista si unele obiceiuri care nu se mai iau in seama si care se apropie de ziua in care vor disparea.

La nivel mondial, unul dintre cele mai raspandite si pastrate obiceiuri este acela al schimbarii inelelor. Acest obicei consta in schimbarea inelelor intre cei doi miri, fapt ce reprezinta daruirea dragostei de la unul la celalalt partener si invers. Prin forma sa circulara, inelul reprezinta dragostea nesfarsita si perfectiunea.
La fel ca si alte evenimente importante din viata unui om, nunta este celebrata in diferite stiluri in functie de zona in care are loc. In functie de tara si de regiune, pe intreaga planeta exista fel si fel de obiceiuri in timpul nuntii, care se respecta cu atentie si care se preiau de la ogeneratie la alta. La desfasurarea unei ceremonii de casatorie se iau in calcul mai multi factori, printre care si factorii religiosi, astfel ca peste tot se pune un mare accent pe slujbele oficiate de catre preotul local.

Astfel puteti observa cum sunt imbinate traditii si obiceiuri in cadrul desfasurarii acestui eveniment. Inca din cele mai vechi timpuri, mirii isi faceau juraminte inainte de a fi declarati casatoriti. Aceste juraminte erau de natura religioasa, dar puteau fi si de natura sentimentala sau emotionala in cazul in care acestea erau compuse de catre miri pentru a demonstra partenerului fidelitatea si iubirea de care are parte. Pana in zilele noastre aceste juraminte puteau fi considerate un fel de promisiuni care erau mai mult sau mai putin respectate, dar acum acestea sunt concretizate prin simpla semnare a unor acte.

In Italia, inainte de ceremonia religioasa a nuntii, cavaletii de onoare intimideaza mirele, incercand din rasputeri sa il faca sa se simta cat mai nesigur si cat mai inconfortabil. Conform traditiei, mirele este asteptat la casa miresei pentru a-i canta miresei o serenada astfel incat sa o farmece,  acolo fiind prezente rudele si prietenii. De aceea italienii obisnuiesc sa mai numeasca petrecera casatoriei si "serenada". Una dintre formulele de "incurajare" si de "sustinere"  rostite de catre cavalerii de onoare este "Poate ca ai uitat unde este biserica". O alta traditie din epoca antica o reprezinta purtarea unui val atat de catre mireasa cat si de catre domnisoarele de onoare, acest lucru simbolizand apararea fata de spiritele rele care incearca sa ii faca rau miresei in timpul ceremoniei. Prin faptul ca atat mireasa cat si domnisoarele de onoare purtau val, spiritele rele deveneau confuze si erau zapacite, astfel ca mireasa scapa fara ca acestea sa o influenteze in vreun fel.

In Rusia, nunta traditionala se desfasoara pe parcursul a cel putin doua zile, uneori avand loc si pe durata unei intregi saptamani. La petrecera i n cinstea casatoriei, nuntasii rostesc urari, canta si danseaza. Domnisoara de onoare si cavalerul de onoare nu lipsesc din alaiul nuntasilor care merg la biserica. In perioada curenta, rusii au adoptat diverse obiceiuri care isi au originea in tarile vestice.

In Franta, in ziua nuntii, alaiul porneste de la casa miresei catre biserica. Pe intreaga strada catre biserica sunt mai multi copii care intind panglici albe de-a latul si de-a lngul strazii, astfel incat mireasa trebuie sa le taie pentru a trece in continuare. In biserica, mireasa si mirele sunt asezati pe scaune ornate cu catifea rosie, si sunt acoperiti cu matase. Atunci cand se indreapta spre iesirea din biserica, in calea mirilor se arunca frunze de dafin  si se ofera monede mici tuturor copiilor care sunt prezenti la acest eveniment. La petrecerea organizata in cinstea casatoriei, mirii sunt primiti cu o cupa mare si foarte frumoasa, numita si "Cupa casatoriei", din care acestia vor toasta si vor cocni cu invitatii.

Scotia este tara preferata de majoritatea tinerilor britanici pentru ca aici ei se pot casatori fara a avea acordul parintilor daca au imlinit varsta de 16 ani. In localitatea Gretna Green din Scotia se oficiaza in fiecare an sute de casatorii ale tinerilor. Intre secolele XVII-XX, in aceasta localitatese oficiau casatorii ale tinerilor fugiti de acasa. Gretna Green reprezinta in prezent o locatie turistica foarte des frecventata, aeasta aflandu-se pe locul trei pe lista celor mai vizitate locuri din Scotia. Muzica este elementul care creeaza atmosfera deosebita in cadrul petrecerii. Muzica nu lipseste nici de la petrecerea organizata in cinstea nuntii, petrecere la care ambientul este completat de cat mai multe ornamente traditionale de culoare rosie.

In Statele Unite ale Americii, traditiile de nunta cele mai frecvent intalnite sunt cele catolice si cele evreiesti, acestea fiind adaptate dupa stilul italian. Unul dintre cele mai intalnite obiceiuri in timpul nuntilor este ca mireasa sa poarte obiecte vestimentare noi, vechi, imprumutate si de culoare albastra. De cele mai multe ori se intampla ca rochia miresei sa fie de culoare alba, iar domnisoarele de onoare poarta rochii de culori care sunt folosite si la ornamentele de pe mese, dar si la decorarea invitatiilor. La petrecerea organizata in cinstea casatoriei, mirii sunt primiti cu o cupa mare si foarte frumoasa, numita si „Cupa casatoriei”, din care acestia vor toasta si vor cocni cu invitatii.

Ceremoniile de la biserica se pot tine in diferite locuri, recent ajungandu-se ca acestea sa fie tinute chiar si in avion, pe mare, sau chiar intr-o padure. La petrecere mirii danseaza primul dans, iar dupa aceasta urmeaza sa danseze cu parintii lor.
Ne dam seama ca aceste ceremonii difera de la o zona la alta, dar pe langa pozitia geografica mai exista o multitudine de factori care fac ca aceste ceremonii sa fie diferite.

(China, Japonia, India, Pakistan si teritoriile Musulmane)
La fel ca si alte evenimente importante din viata unui om, nunta este celebrata in diferite stiluri in functie de zona in care are loc. Astfel puteti observa cum sunt imbinate traditii si obiceiuri in cadrul desfasurarii acestui eveniment. Inca din cele mai vechi timpuri, mirii isi faceau juraminte inainte de a fi declarati casatoriti. Aceste juraminte erau de natura religioasa, dar puteau fi si de natura sentimentala/emotionala in cazul in care acestea erau compuse de catre miri pentru a demonstra partenerului fidelitatea si iubirea de care are parte. Pana in zilele noastre aceste juraminte puteau fi considerate un fel de promisiuni care erau mai mult sau mai putin respectate, dar acum acestea sunt concretizate prin simpla semnare a unor acte.

La nivel mondial, unul dintre cele mai raspandite si pastrate obiceiuri este acela al schimbarii inelelor. Acest obicei consta in schimbarea inelelor intre cei doi miri, fapt ce reprezinta daruirea dragostei de la unul la celalalt partener si invers. Prin forma sa circulara, inelul reprezinta dragostea nesfarsita si perfectiunea.
In functie de tara si de regiune, pe intreaga planeta exista fel si fel de obiceiuri in timpul nuntii, care se respecta cu atentie si care se preiau de la ogeneratie la alta. La desfasurarea unei ceremonii de casatorie se iau in calcul si factorii religiosi, astfel ca peste tot se pune un mare accent pe slujbele oficiate de catre preotul local....citeste mai mult