Desfasurarea pregatirilor si a nuntilor arabe


Majoritatea dintre noi suntem obisnuiti cu traditionalele nunti europene dar haideti sa exploram cu ajutorul imaginatiei dincolo de traditiile noastre si sa incercam sa aflam mai multe obiceiuri de pe glob.

Nunta indiferent de tara in care se intampla consta in aceiasi uniune a doua suflete ratacite care in general sunt reunite cu ajutorul dragostei. Vom studia cultura araba cu traditiile ei. Una din putinele culturi care isi mai urmeaza traditiile cu strictete in ziua de azi este cultura araba. Religia araba impune norme stricte in care are voie sa se desfasoare nunta numita "Farah" prin care doua suflete alcatuiesc o familie. Dar lasand la o parte toate acestea, nunta este un motiv de sarbatoare, voie buna, distractie, rezultand ca aceasta sa aiba de multe ori chiar o durata de 3 zile si 3 nopti.

In trecut nuntile erau organizate de obicei in familie pentru a nu se pierde numele si statutul social al acesteia sau in scopuri financiare dar in zilele noastre acest obicei s-a mai pierdut, in special in tarile dezvoltate.

Inainte ca baiatul sa ii ceara mana fetei el trebuie sa se consulte cu mama lui. Mama avand obiceiul de a afla mai multe despre fata iar daca aceasta este potrivita pentru a servi drept sotie fiului ei. Daca aceasta se dovedeste a fi potrivita mama il va anunta pe tata. Tata impreuna cu fiul vor mergem impreuna ca sa ceara mana fetei. Fata se cere mai intai de la tatal acesteia iar daca acesta accepta, ceremonia poate incepe. In cadrul ceremoniei se citeste Fatiha, prima sura din Coran. Coranul spune ca fata nu poate fi obligate sa se angajeze intr-o casatorie pe care nu si-o doreste. In trecut au existat multe dispute in Arabia tocmai pe aceasta tema. Multe femei tinere, chiar si fete erau obligate sa se marite cu barbati cu care nu vroiau. Desigur, asta insemna ca mariajul nu era deloc legat de unirea celor doua suflete, ci avea loc cu scopuri gresite care diferau de la prietenie intre parintii la lacomie, cazuri in care parintii isi obligau  copiii sa se casatoreasca din scopuri financiare. Acest lucru se mai intampla si in zilele noastre, din pacate, dar nu la fel de mult ca pe vremuri.

Logodna este unirea propriu-zisa a celor doi si in cadrul acesteia se semneaza contractile de casatorie care trebuie sa contina cauze care privesc dota oferita, ce ii ramane fetei in caz de divort sau in cazul decesului si tot in cadrul acestei ceremonii se face schimbul de inele.

Ceremonia turmerica este ceremonia in cadrul careia rudele si parintii mirelui se aduna la casa miresei si ii ofera bijuterii, matasuri si alte daruri. Mireasa imbracata fiind in saree ii asteapta pe oaspeti pe o platforma unde este inconjurata de flori. Cand ajunge familia mirelui si rudele unul din obiceiuri este ca mama mirelui sa puna la incheietura miresei o bratara care simbolizeaza intrarea acesteia in familie si care se cheama “rakhi”. Aceasta bratara poate fi data jos doar dupa nunta. In cazul in care fata isi da jos bratara inainte ca nunta sa fie gata, acest act poate fi luat drept nerespectarea soacrei, si poate prevesti semen rele in viitorul casniciei celor doi.

O a doua ceremonie este baia de dinaintea nuntii. In culturile arabe apa este folosita pentru a pregati cuplurile pentru casatorie si pentru a le curata. Este o traditie care se respecta si in zilele noastre cu strictete. Ei sunt deasemenea unsi cu diferite uleiuri si esente de parfum, deoarece Arabia este bine cunoscuta ca fiind o mare producatoare de esente fine.

O alta ceremonie se petrece cu o zi inainte de ziua nuntii altaturi de familie si prieteni apropiati. De obicei o batrana cu calitati artistice este cheamata sa picteze mainile si picioarele femeilor prezente la petrecere. Aceasta lucreaza cu o pasta rosie care o data aplicata pe piele rezista chiar si cateva saptamani. Designul Henna se presupune ca protejeaza si infrumuseteaza mireasa si de asemenea stabileste legaturile stranse intre femeiile din familie. Acest ritual este practicat pentru a o proteja pe viitoarea mireasa de spiritele rele, si este considerat de multe culturi ca fiind magie alba.  Acest obicei este gazduit de majoritatea femeilor din Orientul Mijlociu si sudul Asiei. Tot in cadrul acestei ceremonii mireasa este facuta cu multe uleiuri si se inmiresmeaza si  primeste de la celelalte femei vesminte din matasuri, lanturi, bratari tot felul de bijuterii si daruri.

Mirelui nu ii este permis sa o vada pe mireasa timp de 40 de zile inaintea nunti, timp in care mireasa trebuie sa se pregateasca pentru ziua nuntii. Cu cateva zile inainte de nunta se incepe prepararea mancarurilor traditionale care sunt baklava, sambusek, sfiha si alte preparate traditionale. Mancarea de baza din cadrul ceremoniei este kus-kus-ul si tot felul de salate. Toate aceste mancaruri sunt servite pe platouri imense.

Ceremonia casatoriei se petrece intr-o moschee, o biserica traditionala araba, unde o persoana in varsta numita sheikh va citi despre cum barbatul trebuie sa o apere pe femeie si i se v-or citi pasaje din Coran iar apoi se face o rugaciune ca sa fie primiti in fata lui Allah.

In unele regiuni, in timpul nuntii, femeile trebuie sa stea in alta camera decat in cea in care stau barbatii. Mirele si mireasa se presupune ca trebuie sa se intalneasca mai tarziu pentru a-si petrece prima noapte impreuna.

Familiile arabe nu difera mult de familiile traditionale romanesti in care barbatii erau cei ce aduceau bani in casa iar femeile aveau grija de copii si de casa, astfel incat ele de ocupau de toate treburile casei, inclusiv de gatit. Ele trebuiau sa satisfaca toate nevoile sotului, asta insemnand ca sunt neveste bune.