Logodna


Inainte ca un cuplu de tineri sa se casatoreasca, acestia urmeaza anmite traditii ale locurilor in care traiesc, astfel, una dintre aceste traditii o reprezinta logodna. Logodna este de ce mai multe ori evenimentul premergator casatoriei celor doi.

Logodna sau reprezinta o promisiune reciproca pe care si-o fac doua persoane de sex opus, in vederea casatoriei. De asemenea, acest eveniment poate face referire si la perioada de timp care trece intre momentul promisiunii de casatorie si momentul casatoriei propriu-zise, perioada care uneori poate sa aiba o durata mai mare, in alte cazuri fiind posibil sa dureze si numai cateva zile sau ore. In toata aceasta perioada se poate spune despre cei doi tineri ca sunt logoditi.

Inelul de logodna
Un inel pentru un asemenea eveniment este un inel pe care il poarta persoana care s-a logodit si care urmeaza sa se casatoreasca. In unele tari, aceste inele sunt purtate in mod traditional numai de catre femei, dar in majoritatea tarilor se poarta de catre ambii parteneri.

Istoria inelului de logodna
Obiceiul purtarii unui inel in semn ca 2 persoane s-au logodit si urmeaza sa se casatoreasca, are inceputurile inca in perioada Egiptului Antic, perioada si zona in care inelul de logodna simboliza cercul nesfarsit al iubirii, pasiunii si comuniunii, iar cercul din interiorul inelului reprezenta o poarta de intrare spre acestea. La fel ca in acele vremuri, in perioadele romane aceste inele de logodna au fost foarte cunoscute din cauza ca ofereau femeii iubite nu numai certitudinea ca cei doi se casatoresc intr-un timp scurt, dar si pentru ca acestea contineau o cheie care simboliza grija si protectia oferita de femeie pentru inima viitorului sot. Cu toate astea, cheia putea sa fie cea care deschidea cufarele valoroase din casa, astfel fiind in siguranta atunci cand se afla prinsa pe inelul de logodna al fetei.

Inelul respectiv se poarta pe cel de-al patrulea deget al mainii stangi deoarece locuitorii din Antica Elada credeau ca acest deget contine o vena care duce exact catre inima. In perioadele mai recente, la romani, mireasa primea doua inele, unul de aur si unul de fier, pe cel de aur aceasta il purta in public, iar pe ce de fier trebuia sa il poarte in casa pentru a evita degradarea inelului principal, cel de aur. Nu era o regula ca inelele de logodna sa fie daruite inainte de nunta, ci puteau sa fie daruite si in timpul casatoriei.

In spatiul european, inelele de logodna erau cunoscute ca fiind inele inscriptionate, acestea fiind oferite ca fiind o forma de promisiune scrisa a promisiunii, a dragostei si a fidelitatii.

Privind prin prisma istorica, inelele de logodna au fost deseori folosite pentru a sustine promisiunile facute de barbat catre femeia iubita, in special la popoarele romane, acestea precedand neaparat casatoria.
Mai mult sau mai putin, aceste inele reprezentau si un simbol al prieteniei si al afectiunii.

Cumpararea inelului de logodna
In secolul 20, mirele de tip occidental selecta si cumpara un asemenea inel, daca acesta isi permitea, acesta fiind pastrat si prezentat femeii iubite in cel mai frumos moment pe care barbatul il alegea sau uneori il organiza daca era nevoie. In perioada curenta, cuplurile se hotarasc impreuna cu privire la inelul de logodna pe care femeia il va primi si implicit il va purta. In tarile in care se obisnuia ca ambii parteneri sa poarte inele de logodna, ei cumparau de obicei inele identice. In Canada si in America, unde femeile poarta acest inel, exista cazuri in care, surprinzator, femeile isi aleg inelul de logodna.

La fel ca la toate bijuteriile, pretul acestui inel variaza considerabil in functie de mai multi factori, ca de exemplu in functie de materialul folosit la producerea acestuia, de design, de valoare pietrei pretioae daca acest o include, dar si de producatorul inelului. Pretul pietrelor pretioase ca safirele si rubinele, au sisteme diferite de evaluare, acestea fiind alese de obicei sa orneze obiceiul unei familii, sa fie unicate, responsabile social, adica sa nu existe cumva intre acestea o asociere cu diamantele de sange. Bineinteles exista si pietre care inlocuiesc aceste valoroase si colorate accesorii, un exemplu ar fi zirconiul cubic, care reprezinta de asemeneao alegere populara printre tinerii care se gandesc la casatorie.

Pe piata de profil exista multe inele scumpe, acestea avand preturile stabilite si in functie de cantitatea in care acestea se vand, astfel ca popularitatea crescanda a inelelor de logodna scumpe reprezinta legatura lor cu sexualitatea umana si dorintele si perspectivele de casatorie ale unui cuplu.

Dreptul de proprietate asupra inelului de logodna
Obiceiurile sustin ca daca se anuleaza viitoarea casatorie din cauza barbatului, femeia nu este obligata sa inapoieze inelul de logodna. Faptul acesta reflecta rolul simbolic pe care il are acest inel pentru compensarea reputatiei distruse a femeii. In multe dintre statele americane, inelele de logodna sunt considerate csadouri fara a fi impuse de anumite conditii, deci niste cadouri conditionate. Aceasta este una dintre exceptiile fata de regula generala conform carei cadourile se returneaza dupa ce acestea sunt oferite, iar persoanele implicate nu se mai afla intr-o relatie buna de comuniune.

In Tara Galilor si Anglia, oferirea unui inel de logodna presupune a fi un cadou pe care barbatul il face logodnicei. Presupunerea aceasta poate fi oricand rasturnata daca se dovedeste ca inelul a fost daruit cu conditia ca trebuie returnat in cazul in care casatoria nu are loc.

Stilurile inelelor de logodna
Ca orice alt tip de bijuterie, inelele de logodna sunt de multiple feluri, acestea fiind fabricate din aur, platina, argint si o multime de alte materiale pretioase care se insereaza in inelul propriu-zis.

Inelele cu diamant moderne au fost produse de firme recunoscute, asa cum este firma Tiffaany&Co, firma americana apruta pe piata in anii 1880, primul ei inel modern fiind realizat cu o singura piatra pretioasa care era tinuta in 6 gheare usor modelate in continuarea inelului. Asa ca si acum, clasicele inele de logodna care se purtau decat de catre femei, aveau o singura piatra pretioasa, indiferent daca aceasta era naturala sau una facuta de om prin diferite procedee.

Articol realizat de Costi AFR si sustinut de Radu Leca, drepturi de autor Burlesque-Events.ro