Evolutia obiceiurilor de nunta in Romania

Nunta reprezinta unul dintre cele mai complexe si dificile evenimente din viata unei persoane. In traditia populara romaneasca, nunta este cea mai stralucitoare sarbatoare din viata unui om, aceasta fiind organizata in jurul a mai multor ritualuri laice sau religioase. In perioada de fata, unele obiceiuri au fost inlocuite cu altele preluate din tarile cu influenta asupra culturii, dar exista si unele obiceiuri care nu se mai iau in seama si care se apropie de ziua in care vor disparea.  
Un cunoscut obicei este cel conform careia mireasa trebuie sa poarte un lucru nou, un lucru vechi, un lucru imprumutat si un lucru de culoare albastra. Pe langa acest obicei se mai intalneste si obiceiul extragerii si aruncarii jartierei miresei, dar acesta a devenit mai putin practicat in zilele noastre.

Vechea traditie de a arunca grau in momentul in care mirii ies din biserica a fost inlocuita cu o traditie moderna provenita din Statele Unite ale Americi si Anglia, graul fiind astfel inlocuit cu petale de flori, confetti sau cu eliberarea porumbeilor albi care simbolizeaza speranta de fertilitate a tinerilor miri. Recent s-a imprumutat si obiceiul care presupune eliberarea unui numar mare de fluturi frumosi colorati care sunt atrasi de culoarea alba a rochiei miresei si care creeaza o atmosfera mult mai frumoasa si mai potrivita pentru evenimentul in sine.

Indiferent de persoana, orice mireasa si orice mire isi doreste o nunta ca in povesti, iar daca in timpul desfasurarii ceremoniei de nunta fiecare invitat va tine in palma pentru cateva clipe un fluture frumos colorat sau daca fluturii vor fi eliberati intr-un moment crucial al nuntii, totul va deveni feeric la fel ca atmosfera creata in celebrele basmele.

In perioada recenta s-a pus accentul mai degraba pe latura romantica si pe aspectul estetic al evenimentului in sine, acest lucru fiind mai putin simbolistic indiferent daca este cu influenta laica sau religioasa. Organizatorii de nunti care stau la dispozitia mirilor din tara intreaga declara ca in centrul evenimentului se gasesc mai degraba alegerea decorurilor fie ele pentru mese sau pentru invitati. Se folosesc din ce in ce mai des artificii, torte, baloane, confetti si alte elemente care creeaza o atmosfera cat mai placuta si unica. Aceste „inovatii” nu se folosesc in toate zonele tarii, existand astfel si zone in care s-au pastrat obiceiurile vechi precum barbierirea mirelui sau imbracarea miresei. In unele zone din Ardeal inca se joaca „dansul gainii”, obicei practicat de o femeie mai in varsta care va fi platita la final.
Recent au fost imprumutate obiceiuri din Marea Britanie, astfel ca la Baia-Mare se cresc fluturi pentru ceremoniile nuntilor.

Obiceiuri vechi ale nuntii romanesti
Numeroase persoane din breasla cercetatorilor stiintifici care activeaza in cadrul Muzeului Satului sustin faptul ca in zilele noastre s-au pastrat foarte putine obiceiuri care isi au radacinile in vremurile stravechi. Pana in urma cu cateva zeci de ani, lumanarile pentru cununiile religioase erau fabricate din ceara de albine si aveau dimensiuni apropiate de cele ale lumanarilor obisnuite, insa astazi acestea au fost inlocuite cu lumanari foarte mari, fabricate din inlocuitori ai cerii naturale. In zonele rurale se purta cu sfintenie obiceiul potrivit caruia darul de nunta consta in produse alimentare, obiecte utile in gospodariile mirilor sau animale vii, nicidecum acesta nu era materializat in bani la fel ca in zilele noastre.

Potrivit batranilor care ofera informatii despre cum decurgea o nunta in urma cu 60-70 de ani, verighetele purtate de miri nu existau, mireasa purta o cununita de flori care in prezent este inlocuita de voal. Micile pungute cu bomboane numite si "marturii" nu existau in vremurile lor, insa astazi acestea pot fi inlocuite cu usurinta cu pietricele colorate sau cu fel de fel de bile care creeaza un decor aparte. O practica veche si care acum nu mai este intalnita este "indulcirea" invitatilor, aceasta facandu-se cu fel si fel de dulceturi, in special cu dulceata de cirese, visine sau chiar cu miere. Acest obicei simbolizeaza armonia, linistea si iubirea din viata mirilor. Pe langa aceasta "indulcire" a invitatilor se mai purta si obiceiul de a pune pe masa mirilor doi colaci mari, ingemanati, care trebuiau sa fie rupti de catre miri pentru ca acestia sa afle care dintre ei traia mai multi ani.
Muzica era prezenta si la petrecerile nuntilor din anii trecuti, dar fata de acum la nunta nu cantau tarafuri de lautari sau alte formatii muzicale, ci doar un muzicant care canta din fluier, vioara, cobza, tambal sau cimpoi.

In diferite zone ale tarii se purta obiceiul de a fi ceruta mireasa de la parintii ei, acest lucru fiind facut de parintii mirelui. Familia miresei primea petitorii care doreau mana fiicei lor, dar acceptau "oferta" care era cea mai convenabila pentru acestia. Dupa ce mirele primea acordul parintilor miresei trebuia sa astepte acasa sosirea celei mai bune prietene a fetei si a baietilor din casa viitoarei mirese pentru ca acestia sa aduca mobila si zestrea care ii era data miresei odata cu acordul parintilor. Intregul alai se urca intr-o caruta si pleca spre casa mirelui pentru a da si a aranja mobila in casa mirelui. In zilele imediat urmatoare, acestia ajutau la pregatirile necesare petrecerii in cinstea casatoriei, iar in ziua de duminica alaiul de nuntasi pleca spre casa mirelui unde erau cinstiti cu bautura si mancare.

Acestia dansau cateva hore in curtea mirelui, iar dupa aceasta plecau cu totii spre casa nasilor. Ultima vizita era facuta la casa miresei, unde alaiul se oprea in fata portii, iar un tanar striga "conocosia", iar mai apoi urma sa treaca poarta pe sub o paine rotunda infipta in doi araci si urma jocul horei in curtea miresei. In tot acest timp mireasa se imbraca, iar in momentul in care aceasta incerca sa iasa din casa era blocata de catre rude, cu motivul de a nu fi lasata sa plece pentru ca ele au crescut-o. Mirele trebuia sa dea o suma de bani pentru a-si putea lua mireasa la casa lui.

Din aceasta traditie, astazi se mai practica doar asteptarea nuntasilor cu sampanie si prajituri pentru ca mirii sa aiba o viata imbelsugata si armonioasa.


Articol realizat de Costi AFR si sustinut de Radu Leca, drepturi de autor Burlesque-Events.ro